Sportolni nagyon jó érzés egyedül is, nemhogy kiegészülve egy másik élőlénnyel. Azonban azt senki nem mondta, hogy ez az élőlény két lábon kell, hogy járjon. Többségünk sajnos mozgásszegény életet él, így bármilyen testmozgás jóleshet és örömet okozhat, még inkább igaz ez a négylábú barátainkkal közös mozgásra. Mert kutyával a sport egyszerűen szórakoztatóbb és ránk, emberekre különösen ösztönzően hathat. Nem beszélve arról, hogy a fizikai kihívásokon kívül mentálisan is fejlődhetünk kutyánkkal együtt.

 

Világunkban egy egész iparág kezd a kutyával való sportolásra épülni. Elterjedőben vannak hazánkban is például a canicross, vagyis kutyás futóversenyek, amelynél egy speciális hám köt össze minket a kutyával. Aztán itt van a bikejöring, vagyis a kutyás terepkerékpározás, amely során a párosok futva és kerékpározva teljesítik a versenytávot, két és fél méteres szár távolságban.

Ezenkívül persze számtalan kutyás sport létezik, amely a gazdinak szintén valódi kihívást jelenthet és beépülhet úgy az életünkbe, hogy életmód programmá tud válni idővel. A terelésen, vadászaton és szánhúzáson kívül az alábbiak a legkedveltebb kutyás sportok manapság:

Az egyik legcsodásabb kutyás mozgás az agility, melynek során különböző akadályokat kell minél pontosabban és minél rövidebb idő alatt teljesíteni. Nem csupán a kutyust, de a gazdit is próbára teszi mind szellemileg, mind fizikailag és egy edzés olyan rövid idő alatt elrepül, hogy észre sem venni.

A kutyás frizbit mindenki jól ismeri, azt azonban kevesen tudják, hogy az egyik legjobb stresszoldó és feszültséglevezető kutyának és gazdának egyaránt és kiválóan alkalmas szervezett sportolásra is.

A mantrailing alapja a kutya jó szaglása, tipikusan eltűnt személyek felkutatására használják, de kiváló sportolási lehetőséget nyújt kutyának és gazdának egyaránt. Szinte bármilyen kutyával űzhető a sport, azonban nagy állóképességet igényel a gazditól hiszen megfelelő felkészítést követően akár 10–20 kilométeren keresztül is követnünk kell a lendületesen kereső kutya tempóját. Válasszunk bármilyen kutyás sportot, a közös erőfeszítésnek és a kialakuló összhangnak köszönhetően olyan élményekben lehet részünk, amely semmi más sporthoz nem fogható.