Az alábbiakban olvashattok pár jól bevált receptet, melyek telis-tele vannak friss, roppanós zöldségekkel, így nyárias könnyedségük miatt nyugodtan fogyaszthatjátok edzés előtt és után is. 

Gazpacho – a hideg zöldségleves / elkészítés 1 óra / gluténmentes, laktózmentes, cukorbetegek is fogyaszthatják / a hozzávalók egy átlagos, nagyobb élelmiszer áruházban beszerezhetők

Hozzávalók:

  • 1 kg paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • fél kígyóuborka (mag nélkül)
  • 1 darab kaliforniai paprika
  • 1 szál póréhagyma
  • 1 pohár hideg víz
  • só, bors
  • 2 evőkanál olívaolaj

A paradicsomot megmossuk, a fokhagymával nyersen leturmixoljuk, átpasszírozzuk. Az uborkát, a paprikát, a póréhagymát nagyon apróra vágjuk, a paradicsomlébe keverjük. (Tetszés szerint bele is turmixolhatjuk.)  Az ízesített paradicsompürét vízzel felöntjük, olívaolajjal, sóval, borssal ízesítjük. Egy napra a hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. Hidegen tálaljuk.

Ha sem glutén sem laktózérzékenyek nem vagyunk, és éppen nem diétázunk, akkor sajtos pirítóst, bagettet, kevés tejszínt vagy grillezett halloumit (görög típusú sajt) kínálhatunk mellé.

  1. Nyári időszakban érdemes sok friss salátát enni!!

Görög saláta / elkészítés 15 perc / gluténmentes, cukorbetegek is fogyaszthatják / a hozzávalók egy átlagos, nagyobb élelmiszer áruházban beszerezhetők

Hozzávalók:

  • 1 db kígyóuborka
  • 6-8 szem koktélparadicsom
  • 1 kaliforniai paprika
  • fél fej lilahagyma
  • 10-15 dkg kockázott feta sajt

Öntethez:

  • 2 evőkanál olíva olaj
  • 5 evőkanál natúr joghurt
  • 1 teáskanál oregánó
  • 1 gerezd fokhagyma zúzva
  • frissen őrölt bors, ízlés szerint

Az uborkát, a kaliforniai paprikát, összekockázzuk, a koktélparadicsomot 4 felé vágjuk, a lilahagymát felvágjuk és szálakra szedjük. Az egészet beletesszük egy nagyobb tálba. Az öntet összetevőit összekeverjük, ráöntjük a salátára, megforgatjuk. A tetejére tesszük a kockázott feta sajtot. Paradicsommal, olíva bogyóval díszíthetjük.

Ha valaki kevesli önmagában a salátát, akkor tonhallal vagy grillezett csirkemellel is fogyasztható.

 

  1. Csirkés pirított rizs, azoknak, akik bírják a meleget a konyhában és már túl vannak a napi edzésükön! / elkészítés 15 perc / gluténmentes, laktózmentes, cukorbetegek is fogyaszthatják / a hozzávalók egy átlagos, nagyobb élelmiszer áruházban beszerezhetők

 

Hozzávalók:

1 evőkanál kókuszzsír

1 gerezd fokhagyma

1 cm gyömbér finomra vágva

240 g bőr nélküli csirkemellfilé (1 cm vastagságú csíkokra vágva)

2 újhagyma (durvára vágva)

1 répa (1 cm-es darabokra vágva)

40 g fagyasztott zöldborsó

50 g bébikukorica (durvára vágva)

250 g előfőzött basmati rizs

1 evőkanál (lehetőleg világos) szójaszósz

2 teáskanál szezámolaj

½ piros csilipaprika (finomra szelve) kihagyható

 

Elkészítés:

Közepes-nagy lángon hevítsd a kókuszzsírt egy wokban vagy egy nagy serpenyőben. Dobd bele fokhagymát és a gyömbért, és pirítsd 30 másodpercig. Tedd bele a csirkét, és kevergetve süsd 2 percig-ennyi idő alatt kívül már fehéredni kezd. Mehet bele az új hagyma, répa, a borsó és a bébi kukorica, és süsd még 2-3 percig az egészet, hogy a zöldségek és a csirke átsüljön. Öntsd bele a wokba vagy a serpenyőbe a rizst és adj hozzá egy evőkanál vizet is, majd kevergesd nagyjából 1 percig, vagy amíg a rizs átmelegszik. Vedd le az edényt a tűzről, és öntsd bele a szójaszósz és a szezámolaját. Ha fel akarod turbózni, szórd rá a chilipaprikát is.

 

Jó edzést és jó étvágyat kíván a Sportkártya Csapata!