Három magyar lány gondolt egyet, fogta magát, és 10 nap alatt körbegyalogolta a Balatont, idén februárban. Mindenekelőtt ezúton szeretnénk gratulálni az ötletgazda Juditnak és társainak, Annának és Dórinak az elhatározáshoz és persze a megvalósításhoz, a kitartáshoz, a nem kis teljesítményhez: a 209 km legyalogolásához!

A Balaton Camino névre keresztelt túrát gyakorlatilag élőben lehetett követni a közösségi médiában. A lányok ugyanis – szakmabeliként – profi blogot, Facebook– és Instagram oldalt hoztak létre a „sétának”. Nem csak ők tudósítottak az útról, ténylegesen nem várt módon felkapta az akciót a sajtó és csak úgy potyogtak a Balaton caminós cikkek mindenfelől, február 15-24. között, sőt azóta is.

Úgy gondoltuk, mi sem mehetünk el szó nélkül a dolog mellett, hiszen a mozgás minden formáját értékeljük, támogatjuk, igyekszünk népszerűsíteni. Ahhoz pedig, hogy a Balaton Camino teljesítése testileg, szellemileg is szuper jótékony, kétség sem férhet.

A lányok már a tervezgetés fázisában elkezdték az online kommunikációt, a teljes útitervet, a készülődés praktikus, bárki számára hasznos tapasztalatokat rejtő oldalát éppúgy megosztották a követőikkel, ahogy a kedves, személyes, emberi vetületét. Pont, mint később magáról az útról és a végén levont tanulságokról is. Talán pont ez az őszinte nyitottság vonzott be ennyi online követőt. Akik egy része már most csatlakozott a projekthez, egy-egy szakaszon sok barát, rokon, ismerős csapódott a lányokhoz, hogy együtt baktasson velük.

Hogy lesz-e folytatás? Minden bizonnyal. A kipróbált recept kész, elérhető és rátok, ránk vár, hogy mi is megvalósítsuk! Úgy gondoljuk, ez a Balaton Camino legnagyobb sikere, hogy vélhetően elindít egy mozgalmat. És ez óriási!

Judit, Anna és Dóri meglépték, amit mindannyiunknak meg kell néha: kiléptek a mókuskerékből, a rutinból, a jól bemelegített kis komfortzónájukból, mindezt úgy, hogy egy maguk állította kihívással néztek szembe. Innentől pedig minden rosszindulatú támadás (mert sajnos akadt ilyen is) felesleges szófecsérlés. Helyette inkább tessék követni őket, elő a futócipőkkel* és irány a Balaton!

„Legnagyobb tévedés: (…) hogy túracipőben kell végigjárni aszfalton a Balaton-kört, most már csak futócipőben indulnánk neki.” – írják a lányok a blogon, Balaton Camino BESZTOF című legutóbbi bejegyzésükben.